Skal du lagre bobilen din i vinter?

Skal du lagre bobilen din i vinter?

Publisert av Agneta Torgersen den 17.11.23. Oppdatert 17.11.23.

Det er flere ting å tenke på dersom du skal vinterlagre bobilen for vinteren. Hvor du lagrer den og hvordan du forbereder lagringen har mye å si for bobilens tilstand når våren kommer. Visste du at blant annet fukt, gnagere, brann og tyveri er vanlige utfordringer når du lar bobilen stå uten tilsyn frem til våren?

Tekst: Tryg Forsikring
Foto: Canva.com

 Mange setter bort bobilen for vinteren og tenker ikke mer på den før den skal i bruk igjen om våren. Noen lagrer den inne i oppvarmede hoteller, tilsvarende som dekkhotell, noen bruker kalde garasjer eller låver, andre lagrer den rett og slett ute. Hvor du lagrer bobilen din har stor betydning for hvor mye tilsyn den trenger i løpet av lagringsperioden, ifølge Magne Skjeggestad, fagansvarlig for skade på bobil og campingvogn i Tryg. Står den tørt og trygt innendørs, vil blant annet fukt og tyveri være mindre sannsynlig enn hvis den står ute på en parkeringsplass.

 

Fuktskader

 Fuktskader er et velkjent problem for de aller fleste bobileiere, og særlig dersom bobilen står ute. Men det finnes heldigvis tiltak du kan gjøre for å minimere risikoen for fukt i bobilen noe. Et enkelt tiltak er å sette inn fuktslukere, som kan kjøpes hos blant annet caravanforhandlere. Disse må sjekkes regelmessig. Det er også helt nødvendig å tømme bilens vannsystemer, noe som vil hjelpe mot fukt, og sørge for lufttilgang på steder med høy risiko for kondens.

 

Det er svært viktig at fuktskadene blir oppdaget så tidlig som mulig for å redusere både omfanget og reparasjonskostnadene. Det tar ofte lang tid å oppdage fuktproblemet ved vinterlagring av bobilen, og skadene blir mer omfattende enn de hadde trengt å være.

 

 • Vi ser mange skader som følge av fukt. Derfor vil vi minne alle bobileiere på å ha forsikring som dekker fuktskader som oppstår i løpet av vinteren. Dersom du avregistrerer kjøretøyet i vintermånedene, er du uten fuktskadedekning på skader som har oppstått i perioden. Det gjelder selv om skadene blir avdekket først etter at kjøretøyet er påregistrert og forsikret igjen, forklarer Skjeggestad.

   

  Det kan også være fornuftig å anskaffe en fuktsensor eller fuktalarm til bobilen. Den overvåker fuktnivået kontinuerlig og varsler om det skulle oppstå en lekkasje. Avara Moist er et eksempel på en helautomatisk fuktalarm som både gir deg trygghet og ekstra gode priser på forsikring hos Tryg.

   

  Fuktskader i bobil og campingvogn Tryg Forsikring

   

  Gnagere

   En vinterlagret bobil vil være det perfekte sted å lage rede for både rotter og mus. Små gnagere trives aller best på lune og tørre plasser, og trekker gjerne inn når vinterkulden kommer. De kan hygge seg gjennom hele vinteren dersom de i tillegg er så heldige at de finner mat i bobilen.

   

 • Gnagere kan bli et stort problem dersom de får overvintre. Man risikerer for eksempel gnageskader på det elektriske, møbler, matter og sikkerhetsbelter. I tillegg garanterer jeg at lukten som slår mot deg når du åpner døren til bobilen etter at gnagerne har oppholdt seg der hele vinteren, ikke er særlig trivelig, sier Magne Skjeggestad fra Tryg.
 • Skadene kan i noen tilfeller være dekket av forsikringen, men det krever at man har et jevnlig tilsyn slik at man får stoppet problemet så tidlig som mulig.

   

  Det aller beste tiltaket mot gnagere i bobilen, er å stenge alle mulige hull og luker hvor gnagerne kan komme seg inn. Men for å være på den sikre siden, er det i tillegg nødvendig å tømme alt av mat og smuler før du setter den til lagring. Selv en liten brødsmule er tiltrekkende for gnagere. Rengjør derfor alltid bobilen grundig før vinterlagring. Det kan også være fornuftig å sette frem musefeller, men da må du sjekke innom bobilen ofte for å tømme fellene.

   

  Brann og tyveri

   Det er viktig å forberede seg på det meste som kan skje når man forlater kjøretøyet for vinteren. Brann og tyveri forekommer gjerne ikke like hyppig som fukt og gnagere, men det kan ha store konsekvenser. Det vil både være alvorlig og kostbart dersom det oppstår brann i bobilen mens den er lagret, og det er viktig å sikre seg så godt som mulig mot tyveri av bobil og innbo.

   

 • Det viktigste for å forebygge utfordringene ved vinterlagring, er hyppig tilsyn. Du må også sørge for at du har riktig forsikring på bobilen din for å være dekket dersom noe skulle oppstå, forklarer Skjeggestad.
 • Her må man huske på at det er snakk om store verdier, men med omsorg og tilsyn går det vanligvis helt fint å lagre bobilen over vinteren.

   

  Husk dette før du vinterlagrer bobilen:

   

 • Ta en gjennomgang av forsikringene dine slik at du vet at du er dekket dersom det skulle oppstå uhell under vinterlagring.
 • Vask og rengjør bobilen både innvendig og utvendig, og smør alle låser med låsolje.
 • Tøm alt av vannsystemer og varmtvannstank og la alle kraner stå åpne gjennom vinteren.
 • Sikre så godt du kan mot gnagere, gjerne med feller inne i bilen og gjerne kassetter på hjulene (merk at disse må holdes snøfri gjennom vinteren for å fungere).
 • Sett inn fuktslukere og sett blendingsgardinene i høy posisjon, gjerne med en glipe på et par centimeter for å unngå kondens på disse.
 • Ta ting av verdi med deg hjem for trygg oppbevaring.
 • Se til bobilen med jevne mellomrom i løpet av lagringsperioden for å sørge for at alt står bra til og eventuelt oppdage problemer tidlig.

 

          Her kan du lese mer om vår unike forsikringsavtale NB har med Tryg.