Viktigheten av forsikring på vinteren

Publisert av Anette Løitegård den 06.11.24. Oppdatert 07.11.24.

Viktigheten av å beholde god forsikring for bobilen gjennom vinteren

Når vinteren nærmer seg, er det mange som vurderer å avregistrere bobilen for å spare penger. Men det er flere gode grunner til å beholde forsikringen aktiv, selv når bobilen ikke er i bruk, sier produktsjef Øyvind Stople i Tryg forsikring.

 

Forebyggende tiltak og tips

Vinteren bringer med seg utfordrende værforhold som snø, is, og kraftig regn. Disse elementene kan forårsake betydelige skader på bobilen, inkludert lekkasjer og fuktskader. Selv om bobilen står parkert, kan fukt trenge inn og forårsake mugg og råte. Derfor er det ekstra viktig å ha hyppig tilsyn med bobilen, særlig ved starten av vinteren.

De fleste eiere av bobiler er klar over hvor utsatt kjøretøyene er for fuktskader, spesielt når de står lagret utendørs hele året. Men visste du hvor enkelt det kan være å redusere denne risikoen? Her er noen enkle tips:

  1. Tøm vannsystemene helt før vinterlagring: Dette er avgjørende for å unngå skader fra frostsprengning og fukt. Bruk gjerne giftfri frostvæske i systemet. Husk at fuktskadedekningen ikke dekker skader fra rørbrudd eller lekkasjer.
  2. Bruk fuktslukere: Disse må sjekkes regelmessig for å være effektive.
  3. Sørg for god lufttilgang: Dette er viktig gjennom hele lagringsperioden, spesielt i områder med høy risiko for kondens.
  4. Hold det snøfritt: Sørg for at det er snøfritt både på taket og rundt bobilen. De er ikke designet for å tåle store snømengder, så måk ved behov

 

-En god forsikring vil dekke kostnadene for reparasjoner som følge av slike skader, men man må selv gjøre de forholdsreglene som er viktig for at det ikke skjer. Ellers kan man risiker en avkortning på utbetalingen, sier Øyvind Stople produktsjef i Tryg forsikring.

Selv om bobilen er lagret på et sikkert sted, er den jo også utsatt for risikoer som naturskade, tyveri og brann.

-Tyver kan bryte seg inn for å stjele verdifulle gjenstander, gjøre hærverk eller stjele selve bobilen, sier produktsjefen.

Brann kan oppstå på grunn av elektriske feil eller andre uforutsette hendelser. Forsikring gir deg trygghet ved å dekke tap og skader som følge av slike hendelser.

 

Tiltak mot gnagere

-Små gnagere søker seg til lune og tørre steder, og en vinterlagret bobil er ideell for både rotter og mus, forteller Stople. Vinteren blir ekstra attraktiv for dem hvis de finner matrester. Ofte tilsyn er nødvendig for å hindre at mus og gnagere formerer seg og gjør store skader.

For å hindre gnagere i å komme inn, bør man tette alle små åpninger uten å hindre nødvendig ventilasjon. Å fjerne snø som sørger for lettere adkomst for smågnagere er også et bra tips. Sørg også for å tømme bobilen for smuler og mat før vinterlagring. En grundig rengjøring og dobbeltsjekk for å fjerne alle fristelser er viktig. Du kan også sette ut musefeller, men husk at dette krever jevnlig tilsyn for å unngå lukt fra fangede gnagere, sier produktsjefen.

– Gnagere kan forårsake store problemer hvis de får overvintre. De kan gnage på møbler, matter, sikkerhetsbelter og elektriske ledninger. Lukten som møter deg når du åpner bobilen etter en vinter med gnagere, er heller ikke særlig hyggelig, sier Stople.

– Skadene kan i noen tilfeller være dekket av forsikringen, men det krever jevnlig tilsyn for å oppdage og stoppe problemet tidlig.

 

BILDE: Snø oppetter bilen er veldig viktig å unngå, både for fuktskader, og gnagere som da får en helt annen tilgjengelighet når de kan «spasere over snødekte vidder og rett inn i et paradis av lune tekstiler og i verste fall brødsmuler»

 

Manglende forsikringsdekning

-I Tryg anbefaler vi derfor å beholde kasko / bobil ekstra da skader kan skje også når bobilen er parkert forklarer produktsjef Stople. Dersom bobilen din er utsatt for naturskader, står du også uten økonomisk hjelp dersom du ikke har forsikringen i orden.

Dersom du likevel velger å avregistrere bobilen din, må du huske å gjennomføre disse stegene for å begynne å bruke bilen igjen; Kjøpe ny ansvarsforsikring og deretter kontakte Statens vegvesen og påregistrere kjøretøy.
- Mange har dessverre ikke fått med seg at de må kontakte Statens Vegvesen etter de har kjøpt forsikring, men forsikringen blir først gyldig når bilen er påregistrert igjen.

- Dermed er det en reel sjanse for at flere kjører ut på veien igjen til våren, og tror de er forsikret, når de strengt tatt ikke er det, sier Stople.

 

Økonomiske konsekvenser ved skader

-Hvis bobilen blir skadet mens den er avregistrert og uten forsikring, må du dekke reparasjonskostnadene selv. Dette kan bli svært kostbart, spesielt ved alvorlige skader som følge av brann eller omfattende vannskader, sier forsikringsmannen.

-Dersom du bruker bobilen mens den er avregistrert, kan du få et gebyr på 5 000 kr. Dersom du da blir ansvarlig for å forvolde andre en skade, kan du få store økonomiske konsekvenser, forteller Stople.

Hvis bobilen er lånefinansiert, krever långiveren ofte at du opprettholder kaskoforsikringen gjennom hele året. Dette er fordi bobilen fungerer som sikkerhet for lånet, og långiveren vil sørge for at den er beskyttet mot skader.

-Alt i alt er våre anbefalinger at man beholder full forsikring for bobilen gjennom hele året, følger rådene over i tillegg til å hyppig tilsyn under vinterlagringen, avslutter Øyvind Stople i Tryg forsikring.