Avregistrere bobilen - hva bør du tenke på?

Avregistrere bobilen - hva bør du tenke på?

Publisert av Agneta Torgersen den 21.09.23.

Det er fristende å spare litt penger på å avregistrere bobilen og pause forsikringen når den skal lagres for sesongen, men er det egentlig så lurt? Vi har tatt en prat med produktsjef på motor i Tryg Forsikring, Øyvind Stople, for å høre litt hva man bør tenke på når bobilen skal midlertidig avregistreres.

 

Hvilken praksis har Tryg når dere får melding om at et kjøretøy er midlertid avregistrert?


Når vi mottar melding fra Statens Vegvesen om at en bobil er avregistrert, blir alle dekninger som ikke er relevante automatisk avsluttet. Dette er dekninger som ansvar, fører- og passasjerulykke og Trafikkforsikringsavgift til Staten. Øvrige dekninger som kasko, Bobil Ekstra eller delkasko beholdes inntil vi får beskjed fra kunde om å ta dem ut.

– Bakgrunnen til at kasko og delkasko ikke meldes ut automatisk, er at bobiler er kostbare kjøretøy som da vil stå uforsikret mot skader som kan oppstå under lagring, sier Stople.

Hvis man likevel ønsker å avslutte alle forsikringer mens bobilen vinterlagres, er det viktig å være klar over risikoen man tar. Dersom det for eksempel oppstår fukt- eller naturskade, tyveri eller brann, og det kan fort bli svært kostbart.

 

Hva bør en tenke gjennom ved avregistrering av bobilen?


Tryg anbefaler at delkasko/kasko beholdes under lagring. Bobilen kan bli utsatt for skader når den er satt bort for sesongen.

– Om du velger å avregistrere bobilen din, så ikke glem å påregistrere den, understreker Stople. Dette må gjøres før bobilen tas i bruk. Det er ulovlig å kjøre med et avregistrert kjøretøy, og det kan i verste fall få store økonomiske konsekvenser for deg.

– Lag en kalendervarsling rundt tidspunktet du vanligvis tar i bruk bobilen igjen, og sett en gul postit-lapp på rattet. Gode og enkle råd, men en viktig påminnelse, sier Stople.

Selv om det ikke er påbudt å levere inn skiltene lengre, er det lurt å fysisk ta dem av bobilen og oppbevare dem på et forsvarlig sted. Det fort gjort å glemme at bobilen er avregistrert dersom du ser at skiltene er på. Et godt tips er derfor å fjerne skiltene.

 

Er det noe annet dere vil anbefale eller be kunder tenke på når det gjelder å avskilte bobilen midlertidig?

Her er en oppsummering av hva du bør tenke på ved avregistrering av bobil:

  • Det er ikke lovlig å bruke bobilen når den er avregistrert.
  • Bobilen skal være låst og plasseres forsvarlig.
  • Bilansvar gjelder også for avregistrerte kjøretøy. Bobilen bør av den grunn ikke hensettes på et sted hvor den kan forårsake skade.
  • Den kan ikke parkeres på gate eller vei, plass eller andre steder som er tilgjengelig for folk flest.
  • Alle som avregistrerer bobilene sine, må informere andre som også har tilgang på kjøretøyet, at den er avregistrert og ikke kan brukes.
  • Når bobilen skal tas i bruk må man:
    1 - bestille ny forsikring, deretter
    2 - påregistrere bobilen igjen. Forsikringen er ikke gyldig før bobilen også er påregistrert hos Statens Vegvesen.


Les mer om avregistrering av kjøretøy her