Nye regler for elsparkesykkel

Nye regler for elsparkesykkel

Publisert av Agneta Torgersen den 23.05.23.

Fra nyåret må du som eier en elsparkesykkel ha forsikring. Har du en elsparkesykkel fra før, eller vurderer du å kjøpe en el-sparkesykkel? Det har kommet nye regler for hvem som kan kjøre elsparkesykkel. Også nytt er at du må være forsikret.

Elsparkesykler har vært hyppig diskutert i mediebildet i år. Du har gjerne lest om påkjørsler og andre personulykker, eller brann som har oppstått etter feil i batteriet eller feil lagring. Nå som stadig flere velger en elsparkesykkel for å komme seg fra A til B, er det et større behov for sikkerhet.

Nye regler skal sikre fører, medtrafikanter og bygninger. Forsvarlig kjøring er sikret i enda større grad enn før. Under kan du lese oppdateringene i regelverket, slik at kjøreturen blir trygg for alle - også for din lommebok.

Er elsparkesykkelen din lovlig?

Kan du svare ‘JA’ på følgende krav fra Statens vegvesen, kan du bare sparke i vei. Elsparkesykkelen din skal:

  • -veie maksimalt 70 kg inkludert batteri
  • ikke være bredere enn 85 cm og ikke lengre enn 120 cm
  • -være sperret for hastighet over 20 km/t

Kriteriene er hentet fra Statens Vegvesen. Les mer om tekniske krav til din elspakesykkel.

Husk forsikringen!

Tidligere var elsparkesykkelen definert som sykkel. I juni 2022 ble den omklassifisert til ‘liten elektrisk motorvogn’. Det betyr at du har et større ansvar når du ferdes i trafikken. Fra 1. januar må alle som eier og bruker en elsparkesykkel kjøpe forsikring. Tryg er Danske Bank sin samarbeidspartner på skadeforsikring, og du kan allerede nå bestille forsikring som gjelder fra nyåret.

Med elsparkesykkelforsikring fra Tryg kan du velge den lovpålagte forsikringen. Kommer du i ulykke, er du mindre sårbar økonomisk ved skade på andre personer, andre kjøretøy eller bygninger.

Enkelte er helt frelst og har investert store summer i denne typen kjøretøy. Er du en av entusiastene, kan kaskoforsikring være god å ha, og beskytter deg i tilfelle brann eller tyveri. Ønsker du enda større økonomisk trygghet når du farter rundt, anbefaler vi å legge til førerulykkeforsikring. Kommer du i en stygg ulykke og er ekstra uheldig, får du utbetalt opptil 200,000 ved invaliditet.

Hvem kan kjøre elsparkesykkelen?

Barn over 12 år kan kjøre elsparkesykkelen. Er du eller dine mellom 12 og 15 år, må dere i tillegg bruke hjelm – og det kan være lurt å gjøre det selv om du er over 15. Kjøretøyet gir ingen beskyttelse til føreren, og hodet kan være utsatt for slag.

Ikke drikk og spark

Har du tatt deg et par-tre-fire øl på fest og tenkt å bruke elsparkesykkelen hjem? Promillegrensen på 0,2 gjelder. Kjør trygt med Av-og-til sin promillekalkulator slik at du minsker risikoen for å skade deg selv eller dine medtrafikanter. Det kan også bli dyrt å bli tatt, og du kan miste lappen.

 

Se Tryg sin video om elsparkesykkel:

https://youtube.com/shorts/UORK8NcFV18?feature=share