«La veien gå hvor hen den vil», heter det som kjent i sangen, og dette passer også temmelig godt til livsfilosofien for mange bobilfolk.
For at turen nettopp skal kunne gå hvor du helst ønsker, på en bekymringsfri og ukomplisert måte, bør du imidlertid vite å beskytte deg mot flåtten; Alle som gjør opp camp sør for Mo i Rana og under 1000 høydemeter bør ha et bevisst forhold til småkrypet. Som følge av dette har Bobilforeningen inngått samarbeid med den norske produsenten Hardfør AS.
I samarbeid med Innovasjon Norge har selskapet Hardfør AS utviklet en flåttavvisende kleskolleksjon bestående av basisplagg som passer bobilfolket godt. Klærne er luftige og ledige, og er derfor formålstjenlige både for turer ute i terrenget og på campingen. -Også under transportetappene i bilen vil plaggene på grunn av sin elastisitet, passform og ventileringsevne oppleves som behagelige og svale. Vær også klar over at hver gang du benytter direktelinken på Bobilforeningens hjemmesider for handel i Hardførs nettbutikk støtter du din egen bobilforening.
Nærmere om kolleksjonen:
Hardførs turkolleksjon består av basisplagg, som dekker alle flåttens naturlige innganger til bar hud, inkluderer long-sleves, gensere, T-skjorter, tights og lette bukser. I tillegg kommer småvarer som sokker i høy og lav versjon, samt håndleddsbånd. Som følge av den spesielle tilvirkingsprosessen under høyt trykk og varme forblir virkestoffet tekstilet er satt inn med i tøyet over lang tid. Fabrikanten garanterer derfor for plaggenes effektive flåttforebyggende virkning i hele 70 vask. Plaggene er fullstendig luktfrie for oss mennesker, fordelen er derfor at en slipper å passe på å smøre seg inn med klissete innsektsmidler med mildt sagt spesielle lukter.
Produsenten opplyser at produktutviklingen ble igangsatt som følge av egenerfart nærkontakt med flåttbårne sykdommer, og at Innovasjon Norge har vært en viktig støttespiller i produktutviklingsfasen.
Flåttproblematikken:
Flåttutbredelsen er stadig økende. I Norge øker spredningstakten og andelen av flått som er sykdomsbærere spesielt som følge av gjengroing, klimaendringer, eksplosiv økning i hjortedyrbestanden og fugleforflytning. Kartet til Nasjonalt kompetansesenter for flåttbårne sykdommer ved Sørlandet Sykehus gir et godt bilde av hvor flåttetthet og antall registrerte skader er høyest. Antar kartets røde prikker samsvarer godt med mange bobilfolks reisemål i sommer?
Kan en vaksinere seg mot flått?
Det tjener ingen hensikt å drive skremselspropaganda om flåttens skadevirkninger. En skal kunne nyte turen i det fri for å få best mulig utbytte av naturopplevelsen, men en skal allikevel være klar over den medisinske nedsiden dette småkrypet representerer.
Flåtten kan overføre både borrelia-bakterien og TBE-viruset til mennesker. TBE-viruset, som kan gå løs på sentralnervesystemet kan en vaksinere seg mot, mens det mest utbredte sykdomsforløpet, borrelia finnes det dessverre ingen vaksine. Forebygging er derfor den beste måten å unngå senskader fra flåtten. Generelle forebyggingstips er å unngå høyt gress og kratt, men dette er ikke alltid like lett å etterleve på tur i praksis. Hvor i Norges flotte natur unngår en høyt gress og kratt? For oss som ønsker at turen virkelig skal kunne legges der en egentlig ønsker det, uavhengig av bredde på tursti og vegetasjonshøyde, kan Hardførs flåttavvisende kolleksjon være et fornuftig valg.
Virker Hardførs flåttavvisende kolleksjon:
Ja, det gjør den! Vitenskaplige bevis fra kjente legetidsskrift og uavhengig universitetsforskning, som Journal of Medical Entomology (https://academic.oup.com/jme/article/48/2/327/893233) beviser dette. Sine egne, praktiske langtidserfaringer med Hardførs bekledning deler også Norges Jeger og Fiskerforbunds testjournalist med sine lesere i årets apri-22 utgave av «Jakt og Fiske»: «Jeg har sittet på post, drevet smygjakt/åling, gått gjennom høyt gress i typisk flåtterreng. Intrykket er tydelig: Jeg har fått klart færre flått på huden enn normalt.»
Ikke særnorsk fenomen:
Flått er heller ikke et norsk fenomen, borrelia og TBE har i alle år vært et stort problem i resten av Europa. Spesielt våre naboland som Sverige, Finland og Baltikum har i lang tid hatt store problemer med flåtten. Bobilturister utenfor Norges grenser slipper altså heller ikke her unna flåttfaren.
Hardførs turkolleksjon er designet spesifikt til å motvirke flått, da det er dette småkrypet som representerer den virkelige sykdomsfaren. Plaggene er imidlertid også meget effektive til å holde knott og mygg unna. Disse insektene kan være minst like plagsomme, men er heldigvis ikke farlige. For bobilturime i landets nordlige fylker kan effektiviteten mot knott og mygg være et godt tips å merke seg.
Er blitt film:
Den prisbelønte filmskaperen Jonas Berghall har i sin siste dokumentarfilm «The Red Ring» vist flåttens sanne skadepotensiale. Berghall er selv offer for alvorlige flåttbårne sykdommer, og har etter sin lange rekonvalesensperiode reist rundt i verden og portrettert andre flåttofre. Smakebiter på filmen kan sees på: https://www.youtube.com/watch?v=c264Arr9Czs Berghall omtaler selv flåttsykdommene for den glemte epidemien.
Flere nyttige tips og oppdatert informasjon om flåttforskning, kan du lese mer om på Hardførs egne hjemmesider.
Hardførs motto er; «På Tur med God Samvittighet!» - God tur i sommer!